Friday, May 7, 2010

Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Banyak kali jugak aku pikir sama ada nak buat kek ni ke idak? maklum la sebelum ni tak pernah buat lagi cheese cake...prosedur nak bake kek ni pun macam complicated jer aku baca...namun berbekalkan semangat yg membara ingin mencuba (chewahh..syok sendiri nampak!), aku pun memberanikan diri utk pergi membeli sebuku cream cheese philadelphia, walaupun harganya sebuku 250gm, mak oooiii nak dekat RM10....ish!ish! tak apalah tutup mata je lah...nak buat kan? haa buat!!!sebenarnya nilah yg aku paling suka pasal baking...we never knew what it's going to turn out...jadi ke? tak jadi ke? betul ke ni? macam misteri giteww...hehehe..inilah hasilnya...



Memang sedap la kek ni...keluar dari oven jer air liur ni dah nak menitik menengoknya...hehehe...tak sempat sejuk lagi terus potong, ngap masuk mulut, potong ngap masuk mulut...tak sedar dah 4 potong masuk mulut...uiii memang sedap betul la...boleh buat lagi nanti...tp aku perasan kan kek aku ni kan tak naik tinggi macam yg otai2 dalam masakan buat...dari post mortem yg aku lakukan, ternyata problem ini disebabkan aku tak pukul putih telur lebih lama sedikit...kalau tak memang menggunung cheese cake ni...tak pa, tak pa...lain kali leh buat lagi kan? Apapun cheese cake ni memang the bomb!!! Jom kita tengok resepinya yg di skodeng di myresipi.com...banyak feed back mengatakan cheese cake ni gebu & sedap!! apa lagi, jom la kita sama2 merajinkan diri buat cake ni...hehehe...trimakasih Kak Alma Myresipi...minta izin copy paste kat sini yer...


Cotton Soft Japanese Cheese Cake

Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:



  • 250g cream cheese


  • 50g butter


  • 100 ml susu segar (fresh milk)


  • 6 biji kuning telur


  • 1 sdb jus lemon


  • 1/4 sdk garam


  • 60g tepung kek / tepung superfine


  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
Bahan B:


  • 6 biji putih telur


  • 140g gula (granulated sugar) I used 100gm only


  • 3/4 sdk jus lemon
Cara-cara

1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

2.Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.

4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).

5.Ni kek yg baru siap bakar, ter-over golden brown sket hihi (oven buat hal jap, signal kena beli oven baru kot adehhh kantoiii).






2 comments:

yan said...

Salam Is,


Salam kenal.
family akak memang suka makan..I interested to try this recipe..Nanti kalau jadi, akak kasi tau..

Is said...

Salam Kak Yan,

terima kasih atas kesudian kak yan singgah kat blog Is ni...Is pun baru lagi dalam dunia blogging ni. Kek ni memang sedap kak Yan...tak rugi kalau cuba...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Love

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Daughter

Lilypie Fourth Birthday tickers