Wednesday, May 26, 2010

Gulai Siam



Ini dinner hari ahad lepas...goreng telur dan makan dgn nasi putih je.. pun licin. Dah ramai yg rasa gulai ni dan minta resepi. Resepi ni aku dapat dari seorg jiran lama yg memang pandai bab masak memasak ni. Dia kata resepi ni memang menjadi kegemaran mereka sekeluarga. Jadi jom la cuba buat gulai siam ni, aku perturunkan resepinya kat sini pulak...layann...


Gulai Siam

Bahan-bahannya:
5 atau 6 ketul ayam

7 tangkai cili kering
5 ulas bwg merah
2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai
1 sudu kecil jintan manis
sedikit kunyit serbuk atau kunyit hidup
1/2 cawan santan
4 atau 5 helai daun limau purut
2 biji terung bulat, dibelah 4
garam dan gula
air secukupnya
sedikit minyak

Cara-caranya:
  1. Mesinkan semua bahan2 diatas kecuali ayam, daun limau purut dan terung.
  2. Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan2 yg diblend diatas tadi. Kacau sebati.
  3. Bila bahan tadi dah garing dan wangi, masukkan ayam dan gaul sebati.
  4. Masukkan air hingga menutupi semua ketulan ayam tadi dan kacau sebati.
  5. Masukkan terung. Bila terung sudah lembut, masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula.
  6. Biarkan mendidih dan bolehlah dimatikan api. 





0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Love

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Daughter

Lilypie Fourth Birthday tickers