Mari!Mari!Mari! Kita pekena Mee Jawa!!! Haa...inilah dia mee jawa yg aku masak ahad lepas. Ini kira kali ke-2 lah aku guna resepi ni. Pertama kali buat waktu hari raya haji tahun lepas. Memang dapat sambutan hangat lah!! Tak percaya? Cuba buat sendiri, mak mertua lalu belakang ka, depan ka, gerenti tak nampak...(kalau lalu kat belakang siapa2 pun tak nampak kan?) hehehe...memang tak cari lain dah!!!
Resepi mee jawa ni adalah hasil ciptaan Chef kita, siapa lagi Kak Hanieliza...terima kasih kak Liza, Is minta izin copy paste resepi kat sini yer... tp aku ada tambah sikit mengikut selera tekakku ini...hehehe...layannn....
Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ] mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
230 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
2 s/b serbuk kari daging (I guna rempah ikan)
Sedikit kacang tanah digoreng tanpa minyak & diblend ( I tambah yg ini)
air rebusan daging
air rebusan kulit udang yg diblend ( I tambah yg ini juga)
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Sedikit gula melaka ( I tambah yg ini juga)
Caranya:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging, air rebusan udang dan kacang tanah yg diblend mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.
2 comments:
Is, malam tadi akak baru makan mee rebus dari kg..Johor..Ya ALLAH sedap nya..recipe nya lebih kurang macam awak masak....
Ya ALLAH, sedapnya kak...baca jer dah nak meleleh air liur ni...hehehe...
Post a Comment