Thursday, May 6, 2010

Satay Goreng

Bila terjumpa jer resipi satay goreng ni kat blog kak hana memang teruja sgt nak cuba buat. Kalau nak bakar tu jangan haraplah nak buat...nak bakar arang, nak berkipas2 lagi, asap lagi...adoi tak sanggup makcik!!! hehehe!!! yg nak makan tu pulak 2 org jer kat rumah ni...tak kuasa U...jadi dgn penuh dedikasi aku pun bertungkus lumus la menyediakan satay goreng ni...ayam tu perlu diperap semalaman, baru la meresap semua rempah2nya tu...pagi esoknya tu aku rebus nasi impit segera dan bila petang, goreng satay, dah boleh hidang...




Kuah kacang tu pulak aku dah sediakan 2 hari sebelum tu. Lagi lama kuah kacang ni lagi sedap...Rasa satay goreng ni memang sebijik macam org jual satay bakar tu. Sedappp!!! terasa semua rempah dan serainya tu...jgn tengok saja, cuba buat, senang jer!!! Resipinya I copy paste jer lah yer dari blog, hanamemories.blogspot.com. Apapun thanks alot pada pencipta resipi asal satay goreng ni...memang marveles!!!!


Bahan-bahan

  • 1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
  • 150 g gula pasir
  • 100 g gula merah
  • 100 g madu, 2 sk garam
  • Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
  • 3 sb ketumbar biji - sangar
  • 2 sk jintan halus - sangar
  • 1 sb lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara-cara
  1. Gaulkan bahan2 kisar pd daging bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.
  2. Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk.Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering(saya biarkan naik minyak dan basah2 sedikit).
  3. Hidangkan dgn kuah,timun,ketupat dan bawang.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Love

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Daughter

Lilypie Fourth Birthday tickers