Wednesday, July 20, 2011

Marble Chocolate Banana Cake





Assalamualaikum semua...

Minggu lepas kakak yg sulung adakan sedikit kenduri arwah di rumahnya. Kakak aku buat makan2 untuk minum petang saja, jadi menunya pun ringan je lah...laksa, bihun goreng, bubur kacang hijau, kuih muih dan pencuci mulut. Memandangkan banyak pisang lagi yg disedekahkan oleh jiran, aku pun nak buat kenduri jugaklah jadi aku cuba buat kek ni...Sedap!!! lembut...manis pun sedang elok jer...mmg sedaplah!!! aku jumpa resepi ni kat blog Masam Manis...blog yg gambar2nya mmg meletup tu...cantik sungguh!!!terpegun bila melihatnya!!!!

Tp belang yg aku buat ni tak berapa menjadi dan cantik sbb aku guna tin yg saiznya 8" ja, patutnya 10"...byk beza tu...memandangkan saiz tu ja yg aku ada, aku pun just proceed...lagipun aku ni budak baru belajar....tu baru betoiii!!! kih kih kih!!! Jom kita lihat bahan2nya...

MARBLE CHOCOLATE BANANA CAKE

250 gm pisang dilecek

90 g minyak

1 sb choc emulco

1 sk esen pisang

Satukan dan pukul dgn mixer
*250g tepung kek
*1st baking powder
*200g gula castor
*6 biji telur
*1 sb ovellette
*2 sb susu pekat manis
*50 g fresh milk atau susu cair

"DO IT YOURSELF"

1.
Leser loyang berukuran 10 x 10 inc dgn butter dan alaskan tapaknyer dgn kertas minyak.
Panaskan oven 170C.

2.
Lenyek atau kisar pisang dan esen pisang hingga halus. Ketepikan.


3.
Satukan semua bahan dalam mixer

*250g tepung kek
*1st baking powder
*200g gula castor
*6 biji telur
*1 sb ovellette
*2 sb susu pekat manis
*50 g fresh milk atau susu cair

dan pukul dgn kelajuan max hingga adunan pekat dan gebu.

4. Masukkan pisang dan putar lagi dgn kelajuan perlahan hingga semuanyer sebati.


5.
Masukkan minyak dan gaul dgn spatula hingga adunan rata dan sebati.


6.
Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
1 bahagian diletakkan choc emulco dan satu bahagian dibiarkan pada warna asal.


7.
Masukkan 3 sudu besar warna asal betul2 ditengah2 loyang. Kemudian tuang pula warna coco betul ditengah dan di atas warna putih sebanyak 3 sudu besar juga.

8. Buat begini hingga 3/4 adunan kemudian buat pula dgn 2 sudu besar dan akhir sekali 1 sudu.


9.
Kemudian bakar pada suhu 170 C selama 1 jam atau sehingga masak.


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Love

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Daughter

Lilypie Fourth Birthday tickers