Friday, April 8, 2011

Ayam Harum Thai


Bila nampak ja resepi ni kat blog Kak Ummi, Home Sweet Home terus teringin nak cuba buat sebab bahan2 memang dah ada dlm peti ais. Memang sesuai betoi dgn nama resepinya ...harum ja bau daun limau purut .... rasanya pulak sudah tentu la sedap....terus licin malam tu jugak...cuba buat noo jgn tak cuba...hehehe...resepinya aku copy paste dari blog Kak Ummi jelah yer...


AYAM HARUM THAI
Resepi: TryMasak
Dirujuk: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 1/2 ekor ayam (dipotong kecil/ikut suka) - bersihkan
  • 2 batang serai - dititik (akak letak 3 btg)
  • 4 helai daun limau purut - (akak letak 6 helai)
  • 2 biji lada benggala - belah 4 (akak guna yg hijau & merah)
  • sedikit gula dan garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan A (dihiris nipis/ditumbuk):-
  • 1 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
Bahan B (dicampur, jadikan sos):-
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar pes tomyam
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 biji limau nipis - ambil jusnya
  • daun sup - dihiris halus-halus

Cara Memasak:-
  1. Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejep separuh masak je. Angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bahan A sampai wangi.
  3. Masukkan bahan B dan kacau rata dan naik bau wangi jgk.
  4. Masukkan ayam, serai dan daun limau purut.
  5. Masak dengan api perlahan dan gaul sekata.
  6. Masukkan lada benggala dan bila ayam telah masak, tutup api.
  7. Hidangkan dengan nasi putih panas-panas.







0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Our Love

Daisypath Anniversary tickers

Our Precious Daughter

Lilypie Fourth Birthday tickers